Gotowanie

Przepis na ciasto. Jak przygotować hiszpańskie churros?

Przepis na ciasto. Jak przygotować hiszpańskie churros?
fot: sxc.hu

Przepis na ciasto? Jeśli nie masz pomysłu na szybki przysmak, przygotuj hiszpańskie churros. Swoim smakiem i sposobem przygotowania przypominają polskie faworki. Ale jeśli chcesz być dziewczyną glamour i zaimponować gościom egzotycznym przepisem, ten jest idealny na tę okazję!

Składniki:

  • 240 ml wody
  • 50 gram masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 1/8 szklanki maki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • cukier+cukier waniliowy
  • tłuszcz do smażenia/olej

Sposób przygotowania:

Wodę zagotuj z masłem, cukrem, solą do momentu rozpuszczenia się masła i cukru. Do wrzątku dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieraj łyżką drewnianą, aż ciasto będzie odstawać od brzegów naczynia.

Następnie ostudzić ciasto i wbijaj jajka, miksując całość. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Nakładaj do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.

Rozgrzej tłuszcz, wyciskaj do niego churros odl. ok. 12 cm. Smaż na złoto-brązowy kolor z każdej strony.

Przed podaniem osusz na bibułce i obsyp cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

tekst: monroe