Blogi

Warzywa z grilla. Jak grillować warzywa aby były smaczne i zdrowe?

Warzywa z grilla. Jak grillować warzywa aby były smaczne i zdrowe?
fot: sxc.hu

Grillowane warzywa to obowiązkowy dodatek do grillowanego mięsa i kiełbasek. Smakują bardzo dobrze, zarówno w szaszłykach, jak i samodzielnie.

Najlepsze przepisy na dania z grilla i inne kulinarne porady na majówkę !

 

Lubimy eksperymentować i na polskie grille trafia coraz więcej potraw, od mięs i warzyw po ryby, sery, a nawet owoce morza. Piękna wiosenna pogoda tylko sprzyja ucztowaniu na świeżym powietrzu. Jeśli dobrze dobierzemy grillowane składniki, ograniczymy ilość soli i postawimy na duży dodatek warzyw, możemy cieszyć się smacznym i zdrowym obiadem. Jeśli zdecydujemy się na grillowanie warzyw, poszukajmy produktów świeżych, sezonowych i kolorowych. Dostarczą nam one niezbędnych składników odżywczych i witamin, a przy okazji będą się świetnie prezentować na stole.

Jak wybrać warzywa na grill i smacznie je przygotować?

Warzywa >> ZOBACZ: JAK GRILLOWAĆ WARZYWA ? >> powinny być świeże, o temperaturze pokojowej. Warzywa mrożone lub częściowo mrożone nie nadają się na grill. Warzywa przed położeniem na grill myjemy i kroimy w słupki lub grube talarki.  Oprócz kukurydzy większość warzyw nie nadaje się do grillowania w całości - będą wtedy przypieczone z zewnątrz i surowe w środku, a ich pieczenie będzie bardziej czasochłonne. Warzywa twarde możemy położyć bezpośrednio na grillu (należy wtedy pamiętać o pokrojeniu je w większe kawałki, żeby nie spadły). Warzywa miękkie powinniśmy piec na specjalnie do tego przeznaczonej tacy lub folii aluminiowej. Przed położeniem na grill, warzywa warto posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek, ewentualnie olejem. To zapobiegnie ich przypaleniu i nadaje wyjątkowy smak. Można je także wcześniej przyprawić, choć nie jest to konieczne. Należy pamiętać, że warzywa grillują się bardzo szybko (wystarczy 4-10 minut w zależności od produktu), dlatego należy ich stale doglądać.

Jakie warzywa nadają się na grill?

Grillować możemy właściwie wszystkie warzywa, jednak najchętniej sięgamy zazwyczaj po: bakłażany, paprykę, cebulę, marchewkę, pieczarki, ziemniaki, pomidory, cukinię, kukurydzę, kabaczek i szparagi.

Jak podawać grillowane warzywa?

Grillowane warzywa można zjeść same, z mięsem lub z dowolnym dipem. Najlepiej sprawdzają się sosy na bazie jogurtu, z dodatkiem ziół i ulubionych przypraw. Ciekawym pomysłem jest także zmieszanie białego, naturalnego serka śniadaniowego z odrobiną ketchupu i oregano. To proste połączenie tworzy kremowy, słodkawy sos, któremu oregano nadaje włoskiego charakteru. Grillowane warzywa doskonale komponują się także z mozzarellą, oliwkami, czosnkiem. Możemy podać je w formie sałatki lub oddzielnie.

Czy można grillować także owoce?

Oczywiście! Na grill możemy rzucić ananasa, jabłka czy banany. Zasada jest prosta - jeśli owoc nadaje się do pieczenia, nadaje się też do grillowania.

ZOBACZ FILM WIDEO:

Warzywa na grilla

Szaszłyki to jedno z najpopularniejszych dań z grilla. Przedstawiamy jak wykonać zdrowszą wersję tej pysznej i efektownej potrawy. Warzywne szaszłyki wyglądają tak pięknie, że nawet dzieci nie będą mogły się oprzeć. Przygotuj ulubione warzywa, rozgrzej grilla i zabaw się z całą rodziną w nabijanie smakowitych kąsków na patyczki. Miłego grillowania.

tekst: KasiaKujac